Czy można wyprodukować bimber bez specjalistycznego sprzętu? Jest to możliwe i zapewne niejeden miłośnik gorzelnictwa próbował w domowym zaciszu stworzyć własną aparaturę, ale na pewno uzyskamy w ten sposób alkohol niższej jakości. Jednym z najbardziej znanych urządzeń do produkcji bimbru jest destylator.

Wykorzystując destylator wspomagamy proces destylacji powstającego trunku. Polega on na oczyszczeniu płynu z resztek zacieru oraz wszelkich zanieczyszczeń, które powstają podczas fermentacji. W naszym kraju destylacja ma długą historię. Nie bez powodu jesteśmy uważani za najlepszych wytwórców domowego bimbru. Podczas destylacji zacier jest podgrzewany w urządzeniu. Za sprawą różnicy temperatur dochodzi do oddzielenia się destylatu alkoholowego. W ten sposób uzyskujemy naprawdę czysty trunek. Im bardziej zaawansowane urządzenie, tym oczywiście lepsze wyniki destylacji. Dlatego wybierając destylator np. na stronie internetowej https://alembik.eu/146-destylatory-do-bimbru, warto przemyśleć kilka kwestii.

Na pewno nie powinniśmy się kierować wyłącznie ceną, choć ona w większości przypadków przekłada się na jakość. Za zaawansowane pod względem technologicznym urządzenie zapłacimy nawet kilka tysięcy złotych. Jednak istnieje cały szereg prostszych urządzeń, które możemy wziąć pod uwagę, jeśli nie planujemy produkcji na większą skalę. Te kosztują mniej. Istnieją trzy podstawowe metody destylacji i to od nich zależeć powinien również wybór urządzenia. Najprostsza i najbardziej powszechna jest metoda garnkowa, nieco bardziej skomplikowana metoda to metoda pot still. Jeśli chodzi o wydajność najlepiej sprawdza się metoda ponownego napływu, nazywana również refluksową. Dla każdej z tych metod dedykowane są inne destylatory.

Źródło: https://alembik.eu/146-destylatory-do-bimbru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *