Słodki przysmak, kochany chyba w taki samym stopniu przez dzieci, jak i dorosłych w trakcie swojego istnienia przeszedł prawdziwą metamorfozę. Czekolada, bo o niej mowa nie jest, bowiem wytworem współczesnym, choć w takiej formie, w jakiej znamy ją dzisiaj, zaczęła być wytwarzana dopiero w XIX wieku. O jej początkach możemy jednak mówić już w momencie pojawienia się upraw kakaowca.

Gorzki napój Azteków i Majów
Jako pierwsze uprawą rośliny dającej kakao zainteresowały się starożytne cywilizacje Ameryki Środkowej, najpierw Olmekowie, a po nich Majowie i Aztekowie. Jednak przyrządzali oni czekoladę w sposób zupełnie odmienny od jej dzisiejszej formy. Był to gorzki napój, który doprawiano chili i wanilią. Majowie pili go w trakcie ważnych obrzędów i rytuałów. Aztekowie uznawali za niezwykle skuteczny afrodyzjak. Dziś również pojawiają się tendencje dodawania do czekoladowych pralinek pikantnego chili. To pomysł zaczerpnięty wprost od Azteków.

Jak czekolada trafiła do Europy?
Nie trudno się domyślić, kto był pierwszym Europejczykiem, który skosztował czekolady. Odkrywca Ameryki Krzysztof Kolumb nie zachwycił się jednak zbytnio tym gorzkim, pikantnym napojem. Do Europy, a konkretnie do Hiszpanii ziarna kakaowca trafiły za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Europejczycy oczywiście natychmiast wpadli na to, aby osłodzić nieco smak czekolady. Napój kakaowy doprawiano, więc cukrem i wanilią. I to właśnie był przełomowy moment dla czekolady, która stała się prawdziwym przysmakiem. Triumfy święciła szczególnie na hiszpańskim dworze. Ale niedługo później pojawiła się również we Francji. Przywiozła ją na dwór Ludwika XIII jego hiszpańska żona księżniczka Anna.

Kiedy napój zamienił się w słodkie tabliczki?
Czekolada w postaci pralinek to pomysł kucharza króla Ludwika XIV. W drugiej połowie XVII wieku niejaki pan Pralin stwierdził, że czekolada może mieć nie tylko płynna, ale i stałą formę. Pralinki zyskały ogromną popularność w kręgach francuskiej arystokracji. Jednak wówczas czekolada osiągalna była jedynie dla osób zamożnych.

Prawdziwy przełom w historii czekolady to produkcja czekoladowych tabliczek. Trudno jednoznacznie określić moment, w którym zaczęto wytwarzać taką właśnie czekoladę. Z pewnością duże znaczenie miały tu dwa wydarzenia. Pierwszym było wyprodukowanie odtłuszczonego sypkiego kakao łatwo rozpuszczalnego w mleku przez Holendra Konrada Jana van Houtena w 1828 roku. Drugim zaś stworzenie przez Szwajcara Rudolfa Lindt w 1879 roku smacznej czekoladowej masy o gładkiej konsystencji. Wyroby czekoladowe mniej więcej od końca XIX wieku stały się nie tylko bardziej popularne, ale i dostępne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *